OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Ber Brende si nei til bombing av Irak

USAs president Barack Obama fortalte torsdag 19. juni at bombing er et mulig tiltak for å stoppe frammarsjen til jihadistene i ISIL.

– Bombeangrep utenfra kan forverre situasjonen, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt.

Konfliktnivået i Irak har forverret seg den siste tiden, etter at den jihadistiske gruppa ISIL har vunnet kontroll over flere store byer. Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki har bedt om militær hjelp fra USA, og Iran står også klar til å bidra. Leraand frykter det kan gjøre at situasjonen forverrer seg.

– Det siste Irak trenger i denne situasjonen er amerikanske bombefly og droner som slipper bomber i sunni-dominerte områder. Offensiven til ISIL hadde ikke vært mulig om den ikke hentet næring fra den enorme frustrasjonen blant irakiske sunnier over den ekskluderende politikken til det som tidligere var USAs mann i Irak, statsminister Nouri Maliki, forteller hun.

– Det er USAs politikk i Irak og Midt-Østen, med den ulovlige invasjonen i 2003 som et makabert høydepunkt, som er bakgrunnen for det som skjer i Irak nå. Det første skrittet mot en bærekraftig fred må være at USA slutter å blande seg.

Rødt ber nå utenriksminister Børge Brende advare sine allierte mot å bombe Irak.

– Norge må si klart ifra om at bombing i Irak vil være et enormt feilgrep.

– 13 år med såkalt krig mot terror har ført til en rekke knuste stater, både i Afghanistan, Libya og ikke minst Irak. Nå har vi en gylden mulighet til å rette opp den katastrofale kursen vi har bidratt til de siste årene, med å advare mot mer bombing. Politisk press vil gjøre langt mer for det irakiske folket enn gjentatt støtte til bombekrig, enten denne støtten kommer gjennom materiell, eller politisk gjennom stilltiende samtykke. Her har Brende mulighet til å bety en forskjell, og han må gripe den.

Også analytikere i International Crisis Group advarer mot at innblanding utenfra kan øke de sekteriske spenningene, i følge en rapport Aftenposten omtaler i dag.

«Jihadismens fremvekst er det tragiske, voldelige resultatet av en jevn forverring av de politiske dynamikkene. Istedenfor en hastig militær intervensjon (fra USA, red.anm.) og ubetinget støtte til den irakske regjering, er det nødvendig med press for å reversere sekterisk polarisering og et katastrofalt styresett,» skriver organisasjonen i rapporten Iraq’s Jihadi Jack-in-the-Box.

«Til tross for de nylige erobringene er ikke jihadistene på nippet til å storme Bagdad. Ei heller er en full borgerkrig uunngåelig, men det kan bli utløst av en uproporsjonal respons fra irakske sjiamuslimer og Iran, noe som kan få sunniene til å slå ring rundt jihadistene.»